jan 012013
 

Knolselderij

Knolselderij is een van de vaste ingrediënten van erwtensoep.

De knolselderijknol komt uit het Middellandse-Zeegebied en behoort tot dezelfde familie als de bleekselderij. De bladeren van deze groente hebben een iets bittere smaak en zijn daarom niet zo geschikt voor consumptie, zeker niet rauw.

Knolselderij was altijd te koop van september tot maart en komt voornamelijk uit Limburg, maar inmiddels is deze bijna het gehele jaar rond te koop. Een middelgrote knol weegt ± 500 gram.

De knol wordt eerst gewassen en geschild en dan in plakken, repen of blokjes gesneden. Het vruchtvlees van knolselderij verkleurt snel. Om dit tegen te gaan kunt u de geschilde of in stukken gesneden knol inwrijven met citroensap. Verwerk de knolselderij bij voorkeur zo kort mogelijk voor het gebruik.

Knolselderij kan voor allerlei gerechten worden gebruikt. De groente kan gekookt, gebakken of gestoofd worden en worden verwerkt in maaltijdsoepen of bijvoorbeeld aardappelpuree. Ook rauw (of kort geblancheerd) smaakt knol-selderij goed. Het is onmisbaar in de echte Hollandse erwtensoep.

Reken ± 250 gram per persoon als u de groente kookt en 100 gram per persoon als u de knolselderij in een salade verwerkt.

Knolselderij is een gezonde groente, het bevat vitamine B en C en de mineralen fosfor en calcium en levert maar 28 kcal per 100 gram.

Let er bij aankoop op dat de knol stevig aanvoelt en dat de bladeren mooi groen zijn. U kunt knolselderij 1-2 weken op een koele en donkere plaats bewaren. De groente kan ook worden ingevroren; blancheer reepjes of knolselderijblokjes voor het invriezen ± 5 minuten in kokend water.

Sorry, the comment form is closed at this time.