jan 012013
 

Prei

Om een goede erwtensoep te maken, is prei onmisbaar. De hoeveelheid van de preien varieert per erwtensoep recept.

In de Nederlandse keuken maken we onderscheid tussen zomer-, herfst- en winterprei. De zomerprei, lang en dun met geelgroen blad, is te koop van juni tot september. Herfstprei met een forse rechte stengel met grijsgroen blad, is te koop van oktober tot december. Winterprei heeft ook een forse rechte stengel maar met een donkergroen blad; deze is te koop van december tot april. De prei van Nederlandse bodem komt uit Brabant en Limburg. Het is een stengelgroente met zeer veel mogelijkheden. Meestal wordt alleen het witte gedeelte gegeten. Snijd voor het bereiden de worteltjes van de prei en verwijder het buitenste blad. Als u de prei van boven tot onder één keer insnijdt, kunt u het achtergebleven zand er onder de stromende kraan makkelijk uitspoelen.

Het kan zowel worden gekookt als gestoofd. Heel fijn gesneden kan het ook heel goed in salades worden gebruikt. Reken ± 400 gram per persoon als u de groente kookt en 100 gram per persoon als u de prei in een salade verwerkt.

Het is een gezonde groente, het bevat 28 Kcal per 100 gram en veel vitamine B en C. Let er bij aankoop op dat prei stevig aanvoelt, fris van kleur is en geen beschadigde plekken heeft. Deze groente kan ± 1 week op een koele plaats worden bewaard. Blancheren: Snijd de preibladeren met een mesje in de lengte voorzichtig in en haal de bladeren los. Kook deze 1 minuut in ruim kokend water met zout en laat ze op een doek uitlekken. U kunt de bladeren ook heel goed in de magnetron blancheren. Was de bladeren en verpak ze nat in een schone theedoek. Blancheer de ingepakte prei 1 minuut op 700 Watt in de magnetron. Als u deze 3 minuten blancheert, kan hij daarna ook worden ingevroren.

 Posted by at 4:01 am  Tagged with:

Sorry, the comment form is closed at this time.