jan 012013
 

Winterwortel

In bijna alle erwtensoep recepten wordt winterwortel verwerkt, soms een heel klein stukje, maar om een zoetere erwtensoep smaak te krijgen, kan er meer wortel worden verwerkt.

De typisch Nederlandse wortel is heel populair. Geen wonder, want winterwortels zijn niet alleen erg lekker, maar ook heel slank (100 gram, 11 kcal) èn supergezond; de winterwortel zit vol vezels, kalium, ijzer en caroteen (vitamine A). Deze groente wordt voornamelijk in Noord-Holland verbouwd. Ze zijn bijna het hele jaar door te koop, alleen niet in de zomermaanden. De grote aanvoer is van oktober t/m januari. Koop altijd stevige exemplaren die er knapperig en fris uitzien.

U kunt winterwortel enkele weken bewaren op een koele en donkere plaats, bijvoorbeeld in de groentelade van de koelkast. Schil de winterwortel met een dunschiller en kook de groente in water met zout en een snufje suiker in ± 20 minuten gaar. Reken ± 250 gram wortel per persoon als u de groente gekookt serveert. Voor een salade is ± 125 gram per persoon voldoende.

Invriezen kan ook, blancheer de in plakjes gesneden groente, voor het invriezen, eerst 2 minuten in ruim kokend water. Gebruikt u stukjes winterwortel, dan is de blancheertijd 3 minuten.

Sorry, the comment form is closed at this time.